SEO Bloğum Genel Bounce Rate Nedir? Nasıl Düşürülür?

Bounce Rate Nedir? Nasıl Düşürülür?

bounce rate

Temel anlamda bounce rate, web sitesinden ayrılan ziyaretçilerin yüzdesini tanımlar. Bounce rate sayesinde herhangi bir form doldurmak, bağlantı oluşturmak veya satın alma işlemi gerçekleştirmeniz gerekmez.

“Hemen çıkma oranı” olarak Türkçeye çevrilen bounce rate oranı, bir ziyaretçi web sitenizdeki sayfalara baktığında ve sayfadan çıkış yapmadan önce sayfa üzerinde bir eylem gerçekleştirmediğinde, hesaplamaya dahil olur. Yani bir web sitesinin bounce rate oranı, sayfaya gelen ziyaretçilerin ayrılmadan önce yaptığı form doldurma, tıkladığı bağlantılar veya satış alma işlemleri gibi belirli bir eylemi gerçekleştirme oranlarıdır. Bu eylemlerin gerçekleştirilme oranları ne kadar düşük olursa, bounce rate hesaplamasına o kadar dahil edilir.

Bounce rate web siteleri içi önemli bir sistemdir. Bu sistemin artıları üç adımda anlatılabilir:

  • Sitenizden hemen çıkan bir ziyaretçi dönüş sağlamadı. Böylece bir ziyaretçinin hemen çıkmasını durdurduğunuzda, dönüşüm oranınızı da artırabilirsiniz.
  • Hemen Çıkma Oranı, bir Google Sıralaması faktörü olarak kullanılabilir. Aslında, bir endüstri araştırması, Bounce rate oranının ilk sayfa Google sıralamalarıyla yakından ilişkili olduğunu buldu.
  • Yüksek Bounce rate oranını, sitenizin içerik, kullanıcı deneyimi, sayfa düzeni veya metin yazarlığı ile ilgili sorunları olduğunu bilmenizi sağlar.

Bounce rate web sitenizin analizi için önemli bir sistemdir. Girişler ve çıkışların kontrolünü sağlamak sitenizi geç olmadan düzenleme gereksiniminiz konusunda size yol gösterecektir.

Bounce Rate Nasıl Düşürülür?

Bounce rate oranınızı düşürmeye çalışmadan önce bunu etkileyen olumsuz faktörlerin ne olduğunu tespit etmelisiniz. Bu oranı olumsuz etkileyen birçok durum vardır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak:

  • Bulunan içeriklerin ziyaretçiyi tatmin etmemesi.
  • Eksik veya gereksiz görsel unsurlar.
  • Site içi geçiş ve bağlantı sorunları.
  • Hedef kitleye uygun olmayan metinler.
  • Düzensiz site tasarımı.
  • Yavaş yüklenen görsel ve yazılar.
  • Yanlış kategoriye ayrılmış sayfalar.

Web siteniz için hangisinin düzeltilmesi gerektiğine karar verdikten sonra eyleme geçebilirsiniz. Peki, bounce rate nasıl düşürülür?

YouTube Videolarını Sayfaya Eklemek

Web sitesine eklenen videolar sayesinde ziyaretçiler sayfada daha uzun süre kalacaktır. Yapılan testlere göre hemen çıkma oranının, eklenen videolarla 2 kat düşürüldüğü görülmüştür.

Kova Tugayları Eklemek

Kova tugayları, açılış sayfaları ve bloglar için hemen çıkma oranını düşürmenin farklı bir yoludur.

Yükleme Hızını Arttırmak

Yükleme hızını arttırmak hemen çıkma oranında ciddi düşüşler sergileyecek bir unsurdur. Web sitenize giriş yapan herkes, işlemlerinin en hızlı şekilde olmasını isteyecektir. Google analiz sitelerinden sitenizin hızını tespit etmelisiniz. İhtiyaç halinde düzenlemelere başvurmalısınız.

Yükleme hızınızı arttırmanın birkaç yolu vardır. Görüntüleri sıkıştırmak sayfaların daha hızlı bir akışa sahip olmasını sağlayacaktır. Görüntülerinizi sayfadan silmek yerine boyutunu azaltmanız işinizi görecektir. Bunun yanında, hızlı barındırma sağlayıcısı kullanabilirsiniz. Barındırıcınız sitenizin yükleme hızını arttırabilir veya azaltabilir. Kullanılmayan eklentileri ve komutları sitenizden kaldırabilirsiniz. Gereksiz ekler ve dosyalar, sayfanızı yavaşlatan önemli bir sebeptir.

PPT Giriş Şablonu Kullanmak

PPT giriş şablonu kullanmak ziyaretçinin görsel algını arttıracaktır. Web sitenize girer girmez ilk izlenim olarak giriş şablonları göze çarpar. Bu sebeple, bounce rate oranı düşürmek istiyorsanız, iyi bir giriş şablonu kullanmalısınız.

Okunabilirlik Oranı

Okunabilirlik oranı ne kadar gelişmiş olursa, ziyaretçilerin web sitenizde kalma süresi o kadar uzun sürecektir. Arka arkaya yazılmış uzun paragraflar veya zor kelimeler, okunabilirlik oranı düşürür. Paragrafların arasında boşluk bıraktığınızdan emin olun. Uzun paragraflarınızı ikiye bölmeye çalışın.

Ayrıca yazı tipi boyutunuz da önemli bir etkendir. Çok küçük veya çok büyük yazı boyutuyla oluşturulmuş paragraflar ziyaretçileri yoracaktır. Paragraflarınız ve makalelerinizin arasına olabildiğince alt başlıklar ekleyin. Bunlar dışından yazdığınız paragrafların SEO uyumlu olduğuna dikkat etmelisiniz. Bunun için denetleme araçları kullanabilirsiniz.

READ  Canonical URL Nedir? Nasıl Kullanılır?

Mobil için Optimize Etme

Mobil cihaz optimizasyonu, kullanıcıların bilgisayara oranla telefonlarını daha aktif kullanmalarıyla daha çok önem kazandı. Genellikle aynı aramalarda çıkan ilk sıralardaki sayfalar bilgisayar ve telefonda farklıdır. Ancak bazen Google bazı sayfaları iki kullanımda da üst sıralara çıkarabiliyor. Bu sebeple iyi bir asarımı mobil cihazlara göre optimize ederseniz bounce rate oranınız düşer.

bounce rate nedir

Bounce Rate Nasıl Hesaplanır?

Bounce rate, kolay bir denklemle hesaplanabilir. Sitenin sadece giriş sayfasına bakıp etkileşimde bulunmayanların sayısını ile sitenin toplam ziyaretçi sayısının bölümü Bounce rate yüzdeliğinin verir.

Bir ziyaretçinin hemen çıkma olarak hesaplanabileceği diğer yol, etkileşimi tamamen bırakması ve oturumun zaman aşımına uğramasıdır. Bu, yarım saatten fazla boşta kalma olarak hesaplanır. Belirli süreden sonraki herhangi bir etkileşim, site içinde gerçekleşse bile yeni oturum olarak kabul edilir. Bounce rate hesaplama denklemi kısaca şu şekildedir:

  • (Siteyi terk edenler / Toplam site ziyaretçi sayısı) x 100 = Bounce Rate

Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı) Kaç Olmalıdır?

Her şeyden önce bounce- rate oranının değişiklik gösterdiği bilinmelidir. Herkesin iyi bounce rate anlayışı farklıdır. Web sitesinin ne amaçla kurulduğu ve neye hizmet ettiği, hemen çıkma oranının seviyesini belirler. Bazı durumlarda hemen çıkma oranın yüksek olması, iyiye işaret bile olabilir.

Endüstri standardı hemen çıkma oranları, %50’nin üzerindeki herhangi bir şeyi yüksek ve %20 ila %50 arasındaki herhangi bir şeyi düşük olarak kabul eder, ancak kabul edilebilir bir hemen çıkma oranının ne olduğuna dair bu geniş tanımın ötesine geçmek esastır. %20’nin altındaki herhangi bir şey muhtemelen bir hatadır ve araştırılmalıdır.

Genellikle bir web sitesinin, sitenin amacı, sektör ortalaması ve diğer ölçüm araçları tarafından bilgilendirilerek, başlangıçta neyin yüksek hemen çıkma oranı olarak kabul edildiğini tanımlaması önerilir. 

Bazı web siteleri kelimenin tam anlamıyla tek sayfalık bir tasarımdır, bu nedenle tasarımın kendisi %100’de kalmasını sağladığında hemen çıkma oranının ne kadar kötü olduğunu bilmek imkansızdır. Bu durumlarda ve açılış sayfasında çok fazla bilginin sunulduğu durumlarda, bir sayfada geçirilen süre gibi diğer metrikler daha alakalı bir öngörü sağlayabilir. 

Çıkış Oranı ile Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Farkı Nedir?

Çıkış ve hemen çıkma oranları genel hatlarıyla benzerdir, bu sebeple ilk etapta aralarındaki fark tam anlaşılmayabilir. Bounce rate oranı, bir sayfayı ziyaret edip ayrılan kişilerin yüzdesini ifade eder. Çıkış oranı, belirli bir sayfadan ayrılan kişilerin yüzdesidir.

Hemen çıkma oranı, bir web sayfasının sahip olduğu tekli etkileşim oturumlarının sayısıysa; çıkış oranı, başlangıçta o sayfaya gelmemiş olsalar bile belirli bir sayfadan ayrılan kişilerin sayısıdır.

Bu nedenle, bir kişi sitenizin 1. sayfasına gelir ve tarayıcısının geri düğmesine yönlendiren sayfaya ulaşırsa, bu hemen çıkmadır. Ancak 1. sayfaya gelirlerse, 2. sayfaya giderler ve ardından tarayıcılarından çıkarlar veya başka bir siteye geçerlerse, bu bir çıkış olarak kabul edilir. 1. sayfadan başka bir sayfaya tıkladıkları için bu hemen çıkma olarak kabul edilemez.

Analiz açısından hemen çıkma, bir siteye ilginin olmadığını gösterebilir. Ancak yüksek bir çıkış oranı, dönüşüm oranı optimizasyonu (CRO) ile ilgili sorun yaşadığınızı gösterebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

İnsanların Web Sitesinden Hemen Çıkmalarının En Yaygın Nedenlerini Nelerdir?

Sayfanın beklentileri karşılamaması, kötü iç tasarım, uzun paragraflar ve yetersiz giriş şablonu insanların web sitesinden hemen çıkmalarının sebeplerindendir.

Bounce Rate Oranını İyileştirmenin En İyi Yolu Nedir?

Bounce rate oranınızı, dönüşümlerinizi arttırarak iyileştirebilirsiniz. Dönüşüm oranı optimizasyonu kullanmak web sitenizin analizini yapma konusunda size kolaylık sağlayacaktır.

Bounce Rate Ne Kadar Olmalıdır?

İyi bir bounce rate ortalama %40’ın altında olmalıdır. %60’ın üzerinde bir orana sahip olan web sitelerinin düzenlemeye ihtiyacı olabilir.

[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Post