Google dizine ekleme işlemi web siteleri için yapılan bir işlemdir. Web sitelerinde yayınlanan sayfaların Google arama motorunda görülür olması o sayfaların Google Dizin’e eklenmesine bağlıdır.
Dizine eklenen siteler aktif bir hale gelerek kullanıcıların yaptıkları arama sonuçlarında yer alırlar. Aynı zamanda da tıklanma vs gibi oranlara bağlı olarak arama sonuçlarında üstlerde bulunurlar. Bunun için web sitelerinin dizine ekleme işleminin gerçekleştirilmesi gerekir.
Web sitelerini Google Dizin’e ekleme işlemi zor olmayan bir işlemdir ve teknik bilgi gerektirmediği için pek çok kişi tarafından kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Ancak daha önce web sitelerini dizine eklemeyenler bu işlemi nasıl yapacaklarını bilemeyebilirler. Bu sebeple onlar için sitelerin Google dizine nasıl eklendiğine dair ipuçları ve bilgiler vereceğiz.
İçindekiler
Google’da Dizine Ekleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Google dizine ekleme işlemi web sitesi sahiplerinin ve sitelere içerik hazırlayanların merak ettikleri konulardan birisidir. Günümüzde dizine ekleme işlemleri Google Search Console’da yapılır.
Search Console kullanarak dizine ekleme işlemi şu şekilde yapılır;
- Google hesabından Google Search Console aracına giriş yapılır.
- Search Console aracının sağ tarafında yer alan URL denetimi bölümü tıklanır.
- Sayfanın bölümünde yer alan boşluğa eklenecek sayfanın URL’si yazılır.
- URL yazılarak aracın dizinin Google üzerinde olup olmadığını kontrol etmesi beklenir.
- URL’nin Google’da yer almaması üzerine Dizin Oluşturma İsteği butonu yardımıyla sayfanın dizine eklenmesi sağlanır.
Bu sayede hazırlanan web site sayfası Google tarafından görülür ve veritabanına kaydedilir. Böylecesayfa dizine eklendiği için yapılan arama sonuçlarında sayfanın çıkması sağlanır.
Sayfanın Dizine Eklenip Eklenmediğinin Kontrolü Ve Dizin Kapsama Alanı
Google dizine ekleme işleminin ardından eklenen sayfanın Google sayfaları arasında yer alıp almadığının kontrolü yapılabilir. Bunun içinde Google Search Console’dan yararlanılır.
Bir sayfanın dizine eklenip eklenmediğinin kontrolü şu şekilde yapılır;
- Search Console’a giriş yapılır.
- Girişin ardından dizin bölümüne gelinir.
- Dizin bölümünde yer alan Kapsama bölümüne tıklanır.
- Sayfanın üst bölümüne kontrol edilmek istenilen URL adresi yazılır ve tarama yapılması beklenir.
- Yapılan taramanın sonucunda URL’de yer alan sayfaların dizinde yer alıp almadığı rapor sayesinde anlaşılır.
- Bu raporda uyarılarla geçerli ve geçerli bölümlerinin sıfır dışında olması gerekir. Ancak sıfır olduğu durumda siteye ait sayfaların hiçbiri dizinde yer almıyor şeklinde anlaşılabilir.
- Dizinde bulunan sayfa sayısının sıfır olduğunun anlaşılmasıyla ise sayfaların linkleri doğru bir şekilde tekrar yazılarak ekleme işlemi gerçekleştirilir.
Kapsama raporu dışında web sitelerindeki sayfaların dizinde yer alıp almadığı Google arama motoruna sayfa linki yazılarak da öğrenilebilir. Sayfa aramalarda çıkmıyorsa sayfa dizine eklenmemiş anlamına gelir.
Siteyi Dizine Eklemede Karşılaşılan Sorunlar Ve Nedenleri
Google dizine ekleme, web sayfalarını kaybetmemek ve Google üzerinde görünür durumda bulmak isteyenlerin yaptığı bir işlemdir. Bu işlem için genellikle Google tarafından geliştirilmiş olan Google Search Console aracı kullanılır. Bu araç sayesinde dizin ekleme işlemi hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda site ekleme işlemi yapılamaz ve dizine ekleme sırasında hata verir.
Web site sahiplerinin sitelerini dizine ekleme sırasında karşılaştıkları sorunlar ve nedenleri şunlardır;
- Site için yanlış alan adı kullanılması
- Sitenin yeni olması
- Google’ın eklenmek istenen siteyi taramamış olması
- Google’ın siteyi ekleme işleminin başarısız olması
Bu sorunlar kolay bir şekilde çözüme kavuşturulan sorunlardır. Örneğin alan adının yanlış girilmesi sebebiyle karşılaşılan sorunda alan adının düzeltilmesiyle sorun ortadan kalkar.
Google Dizine Site Sayfalarını Eklemek Şart Mıdır?
Hazırlamış olduğunuz web sitenize ait sayfaların arama motorlarında yer almasını ve trafik yoğunluğunun fazla olmasını istiyorsanız Google dizine sitenizi eklemeniz şarttır.
Dizine Site Eklemek İçin Kullanılan Araç Ücretli Midir?
Google dizine site sayfası ekleme için kullanılan Google Search Consolearacı ücretsiz bir araçtır. Google üyeliğiyle kullanılabilir.
Sitenin Google Dizine Eklenmesi SEO İçin Faydalı Mıdır?
SEO çalışmaları sitelerin arama motorlarında yer almasını ve trafiğin yüksek olmasını amaçladığı için sitelerin Google dizine eklenmesi faydalıdır. Bu sayede siteler arama motorunda görülebilir olur ve üst sıralara yerleşme ihtimali ortaya çıkar.