Dijital dünyanın hayatımızdaki yeri büyüdükçe, yeni terimler ve yeni hizmetler de aramıza girmeye başladı. Birçok işletme ve marka, kendilerini dijital dünyada kanıtlamaya, marka karakterlerini oluşturmaya ve oturtmaya başladı. İşte bu rekabetin olduğu ortamda hayatımıza SEO terimi geldi. SEO, yani Search Engine Optimization, Türkçesiyle Arama Motoru Optimizasyonu, birçok işletmenin web sitelerini geliştirme ve satışlarını artırma için en çok kullanılan hizmetlerden biri haline geldi.
SEO, bir web sitesinin ya da markanın arama sonuçlarında yani SERPs (Search Engine Resuls Pages)’de, daha üst sıralarda yer almasını, hedef kitleye daha çabuk ve daha kolay ulaşmasını, böylece markanın satışlarının artmasını sağlamaktır. SEO sayesinde bir marka daha çok organik trafik kazanabilir, getirilerinizi artırabilirsiniz. İşte bu yüzden, gün geçtikçe işletmelerin SEO Çalışmasına ihtiyacı ve insanların SEO’ya ilgisi arttı. Bu yüzden, bugün SEO Nedir? SEO nasıl yapılır? Sorularını cevaplamaya çalışacağız. Gelin, bu devasa SEO denizine beraber dalalım!
İçindekiler
Google, dünyanın en çok kullanılan ve en büyük veri tabanına sahip arama motorudur. Birçok kişi her gün arama yapmak için milyonlarca kez Google’ı kullanmakta. Google’ı vazgeçilmez kılan ise hem birçok veriye sahip olması hem de saniyeler içerisinde sonuçları sıralamasıdır. Gerek bilgi almak olsun, alışveriş yapmak ya da restoran yorumları okumak olsun, Google birçok amaçla kullanılmakta ve herkes için ilk tercih olarak yerini almaktadır. İşte bu yüzden bir web siteniz varsa veya markanızı büyütmeye çalışıyorsanız, markanızın Google’daki yeri başarı için çok önemlidir.
Yukarıda da dediğimiz gibi Google gibi hayatımızın büyük bir bölümünü kaplayan bir arama motorunda görünür olmak dijital dünya başarısı için olmazsa olmazdır. Peki, görünürlükten kastımız nedir? Arama motorunda görünür olmak demek, biri markanızla veya ürününüzle ilgili anahtar kelimeleri kullanıp arama yaptığında sizin ilk sayfa içinde çıkmanız, sonuçlar sıralamasında en yukarılarda yer almanızdır. Bunu sağlamak için birkaç yol olsa da uzun soluklu olan bu süreç, profesyoneller tarafından yönetilmeli, arama motoru optimizasyonu etkili bir şekilde yapılmalıdır. Aslında bu kısmı, SEO nedir sorusunun cevabı gibi düşünebiliriz. Arama motorunda görünür olmak için SEO çalışmalarından ikisini inceleyebiliriz.
Eğer hızlı sonuçlar almak istiyorsanız, Google’a reklam vermek sizler için bir kestirme yol olabilir. Google Ads ile reklam verdiğinizde, markanız ile ilgili belirli anahtar kelimeler hedeflenebilir, böylece insanlar bu kelimeleri kullanarak arama yaptığında doğrudan web sitenize yönlendirilebilirler. Peki, reklam vermek ne kadara mâl olur? Google Ads, tıklama başına maliyet mantığıyla çalıştığından kullanıcılar reklama tıkladıkça Google sizden reklam parası alır. Tabi ki bu miktar reklam bütçelerine göre esneklik gösterebilmektedir. Hepimizin de aşina olduğu gibi, Google’a reklam verdiğinizde bu reklamlar arama sonuçlarının en başında “Sponsorlu” olarak çıkabilir, Google’ın iş birliği olduğu diğer web sitelerinde de görüntülenebilir. Eğer, yeni bir web sitesiyseniz ve organik trafik konusunda sıkıntı çekiyorsanız, Google’a reklam vermek aradığınız çözüm olabilir. Peki, tek çözüm mü? Biz çok da öyle düşünmüyoruz!
Reklam verme ile kıyaslandığında arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışmaları uzun vadede başarı sağlayan uzun soluklu stratejilerden biridir. SEO Nedir derseniz, SEO çalışmaları, en temelde bir web sitesinin organik arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer almasını hedefleyerek, satışları ve müşterileri artırır. Bu süreçte, doğru anahtar kelime çalışmasının yapılması, ürettiğiniz içeriklerin kaliteli ve özgün olması, SEO için yapılan çalışmaların geliştirilmesi gibi birçok dikkat edilmesi gereken adımlar mevcut. İşte bugünkü yazımızda SEO Nedir ve SEO çalışmaları nelerdir detaylı bir şekilde öğreneceğiz.
SEO Nedir sorusunun en basit cevabı arama motoru optimizasyonu olabilir. Peki, arama motoru optimizasyonu nedir? SEO, işletmenizin web sitesinin arama motorlarında daha yüksek sıralarda yer alması ve organik trafiği artırması için yapılan teknik ve stratejik çalışmalardır. SEO en temelde web sitenizin arama motorunda görünürlüğünü artırmayı hedefler. Bu sayede de hedef kitlenize çok daha kolay ulaşabilir, müşteri kitlenizi artırabilirsiniz. Peki SEO nasıl yapılır? Arama motorunda daha görünür olmanın yolu nedir?
SEO çalışmaları yapabilmek için çeşitli teknikler ve stratejiler bulunmaktadır. Oluşturduğunuz içeriğin kalitesinden tutun da web sitenizin mobil versiyonu olup olmamasına kadar arama motorunda görünürlüğünüzü etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. İşte, SEO, bu faktörleri geliştirerek ve iyileştirerek web sitenizin daha yukarılarda yer almasını sağlar. Eğer siz de bu stratejiler nelerdir merak ediyorsanız, yazımızın devamında her bir SEO stratejisini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
SEO çalışması nasıl yapılır sorusunu cevaplamadan önce SEO yaparken dikkat edilmesi gereken bazı mevzular olduğundan bahsetmek istiyoruz. Dijital dünyada, SEO nedir sorusundan ziyade SEO nasıl yapılır sorusuna iki farklı yaklaşım ile cevap veriliyor. Bu yaklaşımlar ise “White Hat” ve “Black Hat” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Gelin, White Hat SEO ve Black Hat SEO nedir öğrenelim.
SEO sabır ve süreklilik isteyen bir süreçtir. Bu yüzden, size kısa süreli başarılar sağlayan ve etik olmayan teknikler kullanmaktansa süreci uzun bir döneme yaymak ve küçük ama emin adımlarla ilerlemek işletmenizin gelişmesi açısından çok daha önemli olacaktır. Şimdi, gelin, web sitenizi iyileştirebilmek için yapabileceğiniz White Hat SEO çalışmaları neler öğrenelim.
Site içi SEO, web sitenizin içeriğini ve yapısını arama motorlarına göre optimize etmek için yapılan çalışmalara verilen tekniklerin adıdır. Bu teknikler, hem web sitenizin daha kullanıcı dostu olmasını sağlar hem de arama motorlarının web sitenizi çok daha iyi anlayabilmesine yardımcı olur. Peki, site içi SEO’nun olmazsa olmaz elementi nedir? Tabi ki içerik. İçerik SEO için neden önemli ve nasıl geliştirilir, bu bölümde detaylı bir şekilde öğreneceğiz.
Hem kaliteli olan hem de kullanıcıya değer katan içerikler, site içi SEO’nun en temel taşlarından biridir. Bir arama motoru web sitenizi değerlendirirken, öncelikle içeriklerinize ve içeriklerinizin kalitesine, metnine ve düzenine bakıyor. İşte bu yüzden, düzenli anahtar kelime çalışması yapıp içeriklere entegre etmek, kullanıcılara güncel ve geçerli bilgiler vermek ve bunun gibi birçok teknikle içeriklerinizi geliştirmek SEO başarısı için olmazsa olmazdır.
İçeriğin uzunluğunun SEO’ya etkisi söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken 3 madde vardır:
Sosyal medya paylaşımları içeriklerinizin ulaştığı kitleyi genişletebilmek için oldukça etkili bir SEO çalışmasıdır. Bir içerik ne kadar çok paylaşılırsa, görünürlüğü o kadar çok artabilir ve web sitenize organik trafik çekebilir. Bu yüzden, kendi içeriğinizi başka platformlarda paylaşmayı deneyebilir, takipçilerinizi de paylaşmaya teşvik edebilirsiniz.
Arama motorları, her zaman güncel içeriklere daha eski olanlara göre daha yukarılarda yer vermiştir. Eğer içeriklerinizi düzenli olarak günceller ve yeni bilgiler eklerseniz hem organik kitlenizin ilgisini çekebilir hem de arama motorlarının tekrar tekrar web sitenizi ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz. Bu da direkt olarak SEO açısından başarı kazanmanızı sağlar.
Sıfırıncı Pozisyon, bir kullanıcı bir anahtar kelime kullanarak arama yaptığında en üst sırada çıkan ve ayrı bir kutucukta belirtilen, doğrudan kullanıcı sorusuna yanıt veren “snippet” yani bir parçadır. Featured Snippets adını verdiğimiz bu kutular, kullanıcıların hızlıca bilgiye ulaşmasını sağlayan bir paragraf, liste veya tablo olarak karşımıza çıkabiliyor. Web sitenizin bir içeriğinin bu kutulardan birinde yer aldığını hayal edin. Bu durum, inanılmaz bir şekilde görünürlüğünüzü ve tıklanmanızı artıracaktır. Bunu başarmak için yapmanız gereken, içeriğinizin doğru ve anlaşılır olduğundan emin olmak ve kaliteli ve kanıtlanabilir veriler kullanmaktır.
Yazımızın her yerinde anahtar kelime kullanımından, anahtar kelime araştırması yapmaktan veya optimizasyonundan bahsettik. Peki, SEO nedir’i cevapladık da anahtar kelime nedir? Anahtar Kelimeler, site içi SEO söz konusu olduğunda bu işin en temel taşlarından biridir. Bu kelimeler, genellikle kullanıcıların sizin ürününüze, hizmetinize, markanıza ve işletmenize ulaşmak için kullandığı kelimelerdir ve biz bunlara anahtar kelime deriz. Bu kelimeleri içeriklerinize entegre ederek içeriklerinizin ve web sitenizin daha yukarılarda yer almasını sağlayabilir, SEO çalışmalarınızı geliştirebilirsiniz. Şimdi gelin, anahtar kelime türlerine beraber bakalım.
Meta Title Tag, arama sonuçlarında görünen başlık etiketleridir. Yani, arama motorunda bir arama yaptığınızda, karşınıza çıkan sonuçların mavi başlıkları Meta Title Tag olarak adlandırılır. Meta Title Tag, ya da başlık etiketi, SEO için çok önemlidir çünkü bu etiket sayfanın içeriğini kısaca özetlemeli ve muhakkak bir anahtar kelime içermelidir. İdeal bir başlık etiketi, 50-60 karakter uzunluğunda olsa da ilgi çekici olmasıyla kullanıcıları kendine çekmelidir.
Meta Description, adından da anlaşılacağı üzere açıklama etiketi olarak adlandırılabilir. Açıklama etiketi nerede diye soracak olacaksanız başlık etiketinin tam altında diyebiliriz! Açıklama etiketi, arama sonuçları sıralandığında başlıkların altında yer alan ve sayfanın içeriğini özetleyen metin kutularıdır. Genellikle, 150-160 karakter arasında olan bu açıklama etiketleri, sayfanızın içeriğinin en ilgi çekici ve en alakalı kısmını göstermeli, böylece sayfaya gelen tıklanmaları arttırmalıdır.
SEO Nedir? H etiketleridir. H etiketleri nedir? H etiketleri, bir içeriğin başlıklarını hiyerarşiye sokmak ve içeriği düzenlemek için kullanılan H1, H2, H3… diye adlandırılan başlıklardır. H1, bir içeriğin ana başlığını belirtmeli ve bir içerikte sadece bir kere kullanılmalıdır. H2, H3, H4 ve diğerleri birer alt başlıktır ve içeriğin düzenine göre sırasıyla kullanılmalıdır. Bu etiketlerin SEO açısından önemi ise içerikleri düzene sokmasıdır. Böylece, arama motorları web sitenizi daha kolay okuyabilir ve içeriğinizi gerekli anahtar kelimelerle daha kolay eşleştirebilir.
SEO Nedir dendiğinde herkesin ilk aklına gelen, bizim de birçok kez tekrar ettiğimiz strateji: anahtar kelime kullanımıdır. SEO uzmanınızla anahtar kelime analizi yaptıktan sonra, sıraladığınız anahtar kelimeleri içeriklerinize doğal bir şekilde entegre etmelisiniz. Anahtar kelimeleri fazla yoğun ve art arda kullanıyorsanız, arama motorunuz bunu spam olarak algılayabilir. Ama aksine, eğer anahtar kelimeleri doğal bir şekilde hem başlıklarınıza hem paragraflarınıza entegre edebilir, dengeli bir şekilde yayabilirsiniz.
Görseller ve anahtar kelimeler ne alaka diye düşünebilirsiniz. Ama aslında görseller, anahtar kelimelerinizi en etkili şekilde kullanabileceğiniz yerlerdir. İçeriklerinize, markanızla ilgili görseller ekleyebilir, bu metinlerin alt metinlerine (alt text) anahtar kelimelerinizi yerleştirebilirsiniz. Böylece, SEO çalışmalarınız daha çok meyve vermeye başlayacaktır.
URL yapısı, sadece SEO için değil kullanıcı deneyimi için de oldukça önemlidir. Bir web sitenizin içeriği için URL oluşturuyorsanız, URL’niz kısa, açıklayıcı ve anahtar kelime içeren bir URL olmalı, sayfanın içeriği hakkında bilgi vermeli ve kolay okunulabilir olmalıdır. SEO dostu URL yapısı, sayfanızın daha yukarılarda yer almasını sağlayabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz stratejilerin hepsi SEO Nedir, Nasıl yapılır sorusunun site içi SEO kısmıydı. SEO çalışmalarının bir de teknik SEO kısmı vardır. Teknik SEO Nedir? Adından da anlaşılacağı üzere Teknik SEO, bir web sitesinin teknik yönlerini optimize ederek arama sonuçlarında sıralamasını yükseltmek için yapılan SEO çalışmalarıdır. Teknik özellikler, kullanıcı deneyimini ve site kalitesini direkt olarak etkilediği için sıralama sonuçlarında önemli bir faktördür. İşte bu yüzden, sadece site içi SEO değil, teknik SEO çalışmaları da web sitenizin görünürlüğü açısından oldukça önemlidir. Yazımızın bu bölümünde, gelin teknik SEO çalışmaları nelerdir beraber inceleyelim.
Kendinizi bir kullanıcı olarak hayal edin. Bir web sitesine girdiniz, “hakkında” kısmına tıkladınız ve yüklenmesi için dakikalarca beklemeye başladınız. Siz bu web sitesiyle işlem yapmaya devam eder miydiniz? Açıkçası biz etmezdik, arama motorları da ne yazık ki etmiyor. Hızlı web siteleri, yavaş olanlara göre arama sonuçlarında daha yukarıda yer alıyor. Bu yüzden, SEO için site hızınızı artırmak büyük bir önem taşıyor. Site hızınızı artırmak için sizler için birkaç ipucu:
Her şeyi telefondan halledebildiğimiz şu zamanda, web sitenizin mobil uyumluluğu olmaması maalesef ki sizi 1-0 geride başlatıyor. Google’ın mobil öncelikli indeksleme politikası yüzünden, Google mobil uyumluluğu olan web sitelerine öncelik tanıyor. Bu yüzden site SEO çalışması için, web sitenizin mobil uyumluluğunu da yapmanız sizi arama motorunda yukarılara taşıyacaktır.
HTTPS, web siteleri ve sunucular arasında güvenli bir bağlantı sağlayan bir güvenlik protokolüdür. Bu protokolü kullanan web siteleri diğerlerine göre daha güvenilir kabul edilir. Google da güvenilir olan, yani HTTPS kullanan web sitelerine arama sıralarında öncelik verir. Bu yüzden, web sitenizde HTTPS kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Okunabilirlik ve erişim web sitenizin kullanıcılar ve arama motorları tarafından anlaşılabilmesi için oldukça önemlidir. İyi yapılandırılmış ve kolay okunabilir içerikler, SEO çalışmaları konusunda oldukça önemlidir, arama sonuçlarını olumlu olarak etkileyebilir. Eğer, içeriklerinizi daha okunabilir yapmak istiyorsanız, şunlara dikkat edebilirsiniz:
Robots.txt dosyası, arama motorlarına web sitenizin hangi bölümlerinin taranıp hangi bölümlerinin taranmasına gerek olmadığını bildiren dosyadır. Bu dosyayı kullanarak, arama motorlarını yönlendirebilir ve taranma önceliğini daha popüler ve alakalı olan içeriklerinize verebilirsiniz. Bu sayede arama motoru sonuçlarında daha yukarı çıkabilir ve ilgisiz sayfaların taranmasına vakit harcanmasını önleyebilirsiniz.
Site içi SEO Nedir sorusunu cevaplarken URL’lerin öneminden ve ne kadar kullanışlı olduğundan bahsettik. Söz konusu Teknik SEO olduğunda da URL’ler önemli bir yer oynuyor. Canonical etiketi, bir içeriğin ya da sayfanın “orijinal” ya da “geçerli” URL’sini etiketlemek için kullanılan etiket türüdür. Peki, ne işe yarar? Eğer bir içeriğiniz ile ilgili birden fazla URL varsa, hangisinin canonical olduğunu etiketlerseniz, arama motoru onu “esas” olan olarak algılayabilir, sonuçlarda o URL’ye öncelik verebilir.
Web sitenizde bazı sayfalar var ve dizine eklenmesini istemiyor musunuz? O zaman Noindex etiketi tam size göre! Bu etiket, istemediğiniz sayfaların arama motoru dizinlerine alınmamasını sağlar, böylece spam veya düşük kaliteli web siteleri arasında gözükmekten kaçınmış olursunuz!
Site haritası, ya da XML Sitemap, arama motorlarına sitenizin yapısını ve içeriklerini bildiren bir dosyadır. Site haritası sayesinde arama motorları web sitenizi veya sayfalarınızı daha iyi okuyabilir, böylelikle dizinlerine daha çabuk ve daha kolay ekleyebilirler. Bu da dolaylı yoldan SEO çalışmalarınız için başarılı sonuçlanacak, hedef kitlenize daha çabuk ulaşacaksınızdır.
404 hataları. Hepimizin karşılaştığı, ama ne olduğunu anlayamadığımız o gizemli hata. Nedir, 404 hatası? 404 hataları, kullanıcıların ve arama motoru botlarının erişmeye çalıştığı sayfaların bulunamadığını belirten hata türleridir. Çok sayıda 404 hatası, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir ve doğal olarak SEO performansınızı düşürebilir. Eğer sitenizde çok fazla 404 hatası varsa, bunları düzeltmek için yapabileceğiniz bazı stratejiler vardır. İşte, 404 hatalarını düzeltme yöntemleri:
SEO nedir diye çıktığımız bu yolda, diyebiliriz ki SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), web sitelerinin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamak için uygulanan bir dizi teknik ve stratejik çalışmalardır. Bu kapsamda, site içi SEO, içerik yönetimi ve teknik SEO gibi farklı unsurlar bir araya gelerek web sitelerinin görünürlüğünü ve kullanıcı deneyimini artırır. Anahtar kelime araştırması, meta etiketlerin optimize edilmesi, içerik yapısının düzenlenmesi, mobil uyumluluk, site hızı, HTTPS kullanımı ve 404 hatalarının yönetimi gibi faktörler, SEO‘nun başarısında kritik rol oynar. Başarılı bir SEO stratejisi, sadece arama motorları için değil, aynı zamanda kullanıcılar için de değerli ve kaliteli içerik sunmayı amaçlamaktadır. Tüm bu unsurları dikkate alarak optimize edilmiş bir web sitesi, dijital dünyada size rakiplerinize karşı bir avantaj sağlar ve diğerlerinden sıyırılmanıza yardımcı olur. Bu bütüncül yaklaşım, arama motoru sıralamalarında üstün performans göstermenin ve kullanıcı memnuniyetini artırmanın anahtarıdır.